Ya es por todos conocido que la práctica de los deportes de invierno, como esquí y snowboard, es altamente contaminante. La organización Ecologistas en Acción presentó ya en 2002, con motivo del Año Internacional de las Montañas declarado por la ONU, un informe en el que se especifican y denuncian los irreversibles impactos ambientales provocados por las estaciones de esquí y sus infraestructuras.
Entre los datos más preocupantes que debemos tener presentes debemos destacar que las estaciones y pistas de esquí causan la erosión del suelo y destrucción de la vegetación, urbanización de la montaña, contaminación del entorno, destrucción del paisaje, impacto en espacios protegidos, apertura de carreteras y colapsos de tráfico, y modificación del ciclo del agua por la fabricación de nieve artificial.
Pero si nos ponemos a rebuscar en informes más recientes, debemos hacer hincapié en el reciente estudio creado por UTOPIES y AIR COOP en el que explican que del 100% de la huella de carbono que se genera durante un día en pistas, el 52% lo provocamos nosotros y nosotras, especialmente desplazándonos hasta las estaciones. En otras palabras, más de la mitad de la huella de CO2 es culpa de nuestra forma de movilidad.
Siguiendo con este último estudio, Nevasport resume algunos datos curiosos y muy alarmantes, importantes a tener en cuenta para que, siendo conscientes de ellos, podamos actuar en consecuencia y dirigirnos de manera colectiva hacia un cambio más sostenible:
– Si eres vegetariano, en el campo de la alimentación, contaminas un 75% menos que si no lo eres.
– Solo el 20% de la huella de CO2 de una jornada de esquí viene propiamente de «las pistas de esquí».
– Del equipamiento básico de un esquiador, lo que más huella de CO2 deja son los esquís.
– El coche compartido y el tren son los medios de transporte que menor huella de CO2 dejan.
Así que desde ETEVA hacemos un llamamiento para utilizar el transporte público siempre que haya ocasión, si todos nos sumamos a una alternativa de movilidad más ecofriendly y, si no es en transporte público, al menos compartiendo coche, podemos ser más sostenibles durante nuestra temporada de deportes de invierno. El cambio es cosa de todos nosotros y nosotras, y es nuestra responsabilidad. ¿Te unes al cambio?
. . .
Ja és per tots conegut que la pràctica dels esports d’hivern, com a esquí i surf de neu, és altament contaminant. L’organització Ecologistes en Acció va presentar ja en 2002, amb motiu de l’Any Internacional de les Muntanyes declarat per l’ONU, un informe en el qual s’especifiquen i denuncien els irreversibles impactes ambientals provocats per les estacions d’esquí i les seves infraestructures.
Entre les dades més preocupants que hem de tenir presents hem de destacar que les estacions i pistes d’esquí causen l’erosió del sòl i destrucció de la vegetació, urbanització de la muntanya, contaminació de l’entorn, destrucció del paisatge, impacte en espais protegits, obertura de carreteres i col·lapses de trànsit, i modificació del cicle de l’aigua per la fabricació de neu artificial.
Però si ens posem a rebuscar en informes més recents, hem de posar l’accent en el recent estudi creat per UTOPIES i AIR COOP en el qual expliquen que del 100% de la petjada de carboni que es genera durant un dia en pistes, el 52% el provoquem nosaltres i nosaltres, especialment desplaçant-nos fins a les estacions. En altres paraules, més de la meitat de la petjada de CO₂ és culpa de la nostra forma de mobilitat.
Continuant amb aquest últim estudi, Nevasport resumeix algunes dades curioses i molt alarmants, importants a tenir en compte perquè, sent conscients d’ells, puguem actuar en conseqüència i dirigir-nos de manera col·lectiva cap a un canvi més sostenible:
– Si ets vegetarià, en el camp de l’alimentació, contamines un 75% menys que si no ho ets.
– Només el 20% de la petjada de CO₂ d’una jornada d’esquí ve pròpiament de «les pistes d’esquí».
– De l’equipament bàsic d’un esquiador, la qual cosa més petjada de CO₂ deixa són els esquís.
– El cotxe compartit i el tren són els mitjans de transport que menor petjada de CO₂ deixen.
Així que des d’ ETEVA fem una crida per a utilitzar el transport públic sempre que hi hagi ocasió, si tots ens sumem a una alternativa de mobilitat més ecològic i, si no és en transport públic, almenys compartint cotxe, podem ser més sostenibles durant la nostra temporada d’esports d’hivern. El canvi és cosa de tots nosaltres i nosaltres, i és la nostra responsabilitat. T’uneixes al canvi?
. . .
Ja ei per tot coneishut qu’era practica des espòrts d’iuèrn, coma esquí e surf de nhèu, ei contaminant. Era organizacion Ecologista en Accion presentèc ja en 2002, damb motiu der An Internacionau des Montanhes declarades pera ONU, un informe que s’especifiquen e denóncien es irreversibles impactes ambientaus provocadi pes estacions d’esquí e es sues infrastructures.
Entre es donades mès preocupants que mos cau auer presentes destacam qu’es estacions e pistes d’esquí causen era erosion deth solèr e destruccion dera vegetacion, urbanizacion dera montanha, contaminacion der entorn, destruccion deth païsatge, impacte en espacis protegidi, dubertura de carretères e escrancaments de transit, e modificacion deth cicle dera aigua pera fabricacion de nhèu artificiau.
Mès se mos metem a cercar en es informes mès recents, mos cau méter er accent en recent estudi creat per UTOPIES e AIR COOP qu’expliquen que deth 100% dera peada de carboni que se genère pendent un dia en pistes, eth 52% lo provocam nosati en tot desplaçar-mos enquias estacions. En d’ autes paraules, mès dera mitat dera peada de CO₂ ei colpa dera nòsta forma de mobilitat.
En tot contunhar damb aguest darrèr estudi, Nevasport resumís bères donades corioses e fòrça alarmants, importantes a tier en compde pr’amor que, en tot èster conscientes d’eri, pogam actuar en conseqüéncia e dirigir-mos de manèra collectiva cap a un cambi mès sostenible:
– S’ès vegetarià, en camp dera alimentacion, contamines un 75% mens que se non ac ès.
– Solament eth 20% dera peada de CO₂ d’ua jornada d’esquí ven pròpiament de «es pistes d’esquí».
– Der equipament basic d’un esquiaire, eth quau cause mès peada de CO₂ dèishe son es esquís.
– Eth coche compartit e eth tren son es mejans de transpòrt mens peada de CO₂ dèishen.
Atau que des d’ ETEVA hem ua crida entà utilizar eth transpòrt public cada viatge que i age escadença, se toti mos somam a ua alternatiua de mobilitat mès ecologica e, se non ei eth transpòrt public, aumens en tot compartir coche, podem èster mès sostenibles pendent era nòsta sason d’espòrts d’iuèrn. Eth cambi ei causa de toti nosati, ei era nòsta responsabilitat.