La montaña es de todos y todas, por eso es importante disfrutarla practicando montañismo sostenible. Pero, ¿qué es practicar montañismo sostenible?

La Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada (FEDME) explica el concepto de ‘montañismo sostenible’ tomando como referencia el Informe Brundtland de 1987. En este informe se entiende por “sostenibilidad” el modelo de desarrollo humano que permite satisfacer las necesidades de las generaciones presentes sin poner en peligro la capacidad de las futuras generaciones para satisfacer sus propias necesidades.

FEDME desarrolla que en términos específicamente deportivos se comprende la sostenibilidad tal como se indica en el artículo 10 de la Carta Europea del Deporte, de 15 de mayo de 1992, que argumenta: «Garantizar y mejorar el bienestar físico, social y mental de la gente de una generación a la siguiente requiere que las actividades deportivas, incluyendo zonas urbanas, rurales y marítimas, se adapten a los recursos limitados del planeta y se lleven a cabo conforme a los principios de desarrollo sostenido y administración del medio ambiente.

Éstos incluyen:
– Tener en cuenta los valores de la naturaleza y del medio ambiente en la planificación y construcción de instalaciones deportivas;
– Apoyo y estímulo a las organizaciones deportivas en sus esfuerzos por conservar la naturaleza y el medio ambiente.
– Aumento de los conocimientos y de la concienciación de la gente sobre las relaciones entre el deporte y el desarrollo sostenido y su comprensión de la naturaleza».

Aunque parezca que montañismo y sostenibilidad son conceptos que van al unísono, no es así. Únicamente el montañismo es una práctica deportiva sostenible cuando su desarrollo contribuye de manera positiva al mantenimiento del bienestar de las personas que lo realizan, respetando siempre los recursos y ecosistemas naturales. Además, para que el montañismo sea sostenible también debe repercutir de forma óptima en la calidad de vida de las personas que habitan en las zonas rurales de montaña.

Si quieres hacer de la montaña tu forma de vida, sigue nuestros perfiles de ETEVA en Instagram, Facebook y TikTok para estar al día de nuestros cursos.

Montanismo sostenible
La muntanya és de tots i totes, per això és important gaudir-la practicant muntanyisme sostenible. Però, què és practicar muntanyisme sostenible?

La Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada (FEDME) explica el concepte de ‘muntanyisme sostenible’ prenent com a referència l’Informe Brundtland de 1987. En aquest informe s‘entén per «sostenibilitat» el model de desenvolupament humà que permet satisfer les necessitats de les generacions presents sense posar en perill la capacitat de les futures generacions per a satisfer les seves pròpies necessitats.

FEDME desenvolupa que en termes específicament esportius es comprèn la sostenibilitat tal com s’indica en l’article 10 de la Carta Europea de l’Esport, de 15 de maig de 1992, que argumenta: «Garantir i millorar el benestar físic, social i mental de la gent d’una generació a la següent requereix que les activitats esportives, incloent-hi zones urbanes, rurals i marítimes, s’adaptin als recursos limitats del planeta i es duguin a terme conforme als principis de desenvolupament sostingut i administració del medi ambient.

Aquests inclouen:
Tenir en compte els valors de la naturalesa i del medi ambient en la planificació i construcció d’instal·lacions esportives;
Suport i estímul a les organitzacions esportives en els seus esforços per conservar la naturalesa i el medi ambient.
Augment dels coneixements i de la conscienciació de la gent sobre les relacions entre l’esport i el desenvolupament sostingut i la seva comprensió de la naturalesa».

Encara que sembli que muntanyisme i sostenibilitat són conceptes que van a l’uníson, no és així. Únicament el muntanyisme és una pràctica esportiva sostenible quan el seu desenvolupament contribueix de manera positiva al manteniment del benestar de les persones que el realitzen, respectant sempre els recursos i ecosistemes naturals. A més, perquè el muntanyisme sigui sostenible també ha de repercutir de manera òptima en la qualitat de vida de les persones que habiten en les zones rurals de muntanya.

Si vols fer de la muntanya la teva forma de vida, segueix els nostres perfils d’ ETEVA a Instagram, Facebook i TikTok per a estar al dia dels nostres cursos.


Era montanha ei de toti e totes, per açò ei importanta gaudir-la en tot practicar muntanyisme sostenible. Mès, qué ei practicar muntanyisme sostenible?

Era Federacion Espanhòla d’Espòrts de Montanha e Escalada (FEDME) explique eth concèpte de ‘montanhisme sostenible’ en tot préner coma referéncia er Informe Brundtland de 1987. En aguest informe se compren per «sostenibilitat» eth modèl de desvolopament uman que permet satisfèr es besonhs des generacions presentes sense méter eth perilh era capacitat des futures generacions entà satisfèr es sòns pròpris besonhs.

FEDME Desvolòpe qu’es tèrmes especificaments esportius se compren era sostenibilitat tau coma s’indique en article 10 dera Carta Europèa der Espòrt, de 15 de mai de 1992, que argumente: «Garantir e melhorar eth benestar fisic, sociau e mentau dera gent d’ua generacion ara següenta requerís qu’es activitats esportiues, en tot includir-i zònes urbanes, ruraus e maritimes, s’adapten as recorsi limitadi dera planeta e s’amien a tèrme conformi as principis de desvolopament sostengut e administracion deth miei ambient.

Aguesti includissen:
– Tier en compde es valors dera natura e deth miei ambient ena planificacion e bastiment d’installacions esportiues;
– Supòrt e estimulacion as organizacions esportiues enes sòns esfòrci entà conservar era natura e eth miei ambient.
– Aument des coneishences e dera conscienciacion dera gent sobri es relacions entre er espòrt e eth desvolopament sostengut e era sua comprenença dera natura».

Encara que semble que montanhisme e sostenibilitat son concèptes que van tath uníson, non ei atau. Unicaments eth montanhisme ei ua practica esportiua sostenible quan eth sòn desvolopament contribuís de manèra positiva ara mantenença deth benestar des persones que ac realizen, en tot respectar tostemp es recorsi e ecosistèmes naturaus. Ath delà, pr’amor qu’eth montanhisme sigue sostenible tanben licau repercutir de manèra excellenta ena qualitat de vida des persones #que demoren enes zònes ruraus de montanha.

Se vòs hèr dera montanha era tua forma de vida, seguís es nòsti perfils d’ ETEVA a Instagram, Facebook e TikTok entà èster ath dia des nòsti corsi.